Wat is lactose nou eigenlijk precies?

Wat is lactose?

Zodra je hoort dat je een lactose-intolerantie hebt, komt de vraag “Wat is lactose nou precies?” vast in je op. Waar zit het in? Wat moet je vermijden om het per ongeluk binnen te krijgen? Lees gauw verder en kom het antwoord te weten!.

Wat is lactose?

De scheikundige formule hiervoor is C12H22O11, maar laten we het iets eenvoudiger maken.

Laten we daarom eerst het woord uit elkaar trekken. Lac staat in het Latijn voor Melk en -ose is een suffix dat staat voor koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers en daarom wordt lactose in het Nederlands ook wel Melksuiker genoemd. Deze vorm van suiker is opgebouwd uit galactose en glucose. Om deze twee stoffen in het lichaam op te nemen, heb je het enzym lactase nodig. Mensen met een lactose-intolerantie hebben een tekort aan dit enzym.

Lactose komt uitsluitend voor in de melk van zoogdieren (denk aan koeien, geiten, schapen, paarden, maar ook mensen) en in een klein aantal exotische planten. In bijvoorbeeld koemelk zul je het voor 4 tot 5 procent vinden en in de melk van mensen maar liefst 6 tot 7 procent.

Lactose is het stofje wat ook zorgt dat melk ietwat zoet is. Wanneer je het onder een microscoop zou bekijken, zul je harde en grote kristallen zien die moeilijk afbreekbaar zijn. Het wordt daarom niet alleen melksuiker, maar ook zandsuiker genoemd.

Lactose is melkeiwit, melkzuur, melkvet en meer?

Nee, lactose is echt alleen melksuiker.

Het vervelende alleen is dat er aan bijvoorbeeld melkeiwitten, melkzuren en melkvetten lactose kán kleven. Het gaat hier gelukkig vaak om een kleine hoeveelheid, waar veel mensen met een intolerantie tegen kunnen. Als je echter wel extra gevoelig bent, is het een risico om producten te eten die deze stoffen bevatten. Dat is helaas een kwestie van uitproberen.

Kun je wel tegen een kleine hoeveelheid lactose? Laat producten waar het woord “melk” in de ingrediënten voorkomt, dan niet meteen links liggen, maar bekijk goed om wat voor een melkstof(fen) het precies gaat. Een lactose-intolerantie staat niet gelijk aan een (koe-) melkallergie en het zou zonde zijn als je heel veel producten links laat liggen, die je met een intolerantie gewoon kunt eten, zonder daar buikpijn van te krijgen.

1 Reactie

  1. Citaat: “Lactose komt uitsluitend voor in de melk van zoogdieren (denk aan koeien, geiten, schapen, paarden, maar ook mensen) en in een klein aantal exotische planten. In bijvoorbeeld koemelk zul je het voor 4 tot 5 procent vinden en in de melk van mensen maar liefst 6 tot 7 procent.” Leuk stukje, mis alleen…., nergens te vinden, ik kan het niet vinden….De exotische planten, WELKE exotische planten worden hier bedoeld, vraagt leeft niet alleen bij mij, graag info.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*