Lactose-intolerantie, wat is dat?

Wat is een lactose-intolerantie

Van een lactose-intolerantie is in het kort sprake, wanneer je lichaam lactose niet of niet volledig kan verwerken en verteren. Voor het verwerken van lactose heeft ons lichaam het enzym lactase nodig. Deze stof wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er daarom niet of niet voldoende lactase geproduceerd en aanwezig is, kan de lactose niet goed verwerkt en verteerd worden.

Lactose-intolerantie klachten

Als de lactose niet goed is verwerkt door het lichaam, komt het onverteerd langs de dikke darm. Hier gaan de vele bacteriën de lactose afbreken. Hierdoor komen er weer gassen (zoals waterstof en methaan) en bepaalde korte-keten vetzuren vrij. Ook trekt de dikke darm daarnaast vocht aan.

Hierdoor ontstaan dan de welbekende klachten. Denk hierbij aan buikpijn, een rommelende buik, misselijkheid, een behoorlijk opgezette of opgeblazen buik, winderigheid, kramp en diarree. Na een tijdje zal dit vanzelf weer overgaan.

Het verschil tussen een lactose-intolerantie en allergie

Een intolerantie is ook wel een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Hier is het afweersysteem van ons lichaam niet bij betrokken. Bij een intolerantie is er namelijk sprake van een overgevoeligheid. Dit komt doordat een bepaalde stof niet goed verdragen of verwerkt kan worden door het lichaam. Bij een intolerantie wordt je dus vooral heel erg ziek.

Bij een allergie ontstaat er echter een abnormale reactie vanuit ons afweersysteem op een bepaalde stof. Deze allergische reactie kan zo heftig en zelfs dodelijk zijn. Het is daarom aan te raden om de stof waardoor de reactie ontstaat geheel te vermijden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*