Met dit recept lactosevrije lasagne kun je alle kanten op. Je kunt er verschillende lactosevrije ingrediënten aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan plakjes salami, of spinazie, of wat anders lekkers wat je toevallig in huis hebt en snel op moet. Hieronder vind je daarom het basisrecept om een lactosevrije lasagne te kunnen maken, inclusief een lactosevrije bechamelsaus.
Moeilijkheidsgraad: ★★☆☆☆
Duur: 60 minuten (inclusief oventijd)
Hoeveelheid: 2-3 personen
Ingrediënten voor de Lactosevrije lasagne
- 300 gram rundergehakt
- 350 milliliter gezeefde tomaten
- 100 gram kaas (optioneel; alleen als je er tegen kan)
- 1 blikje tomatenpuree (klein)
- 1 wortel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Olijfolie
- Italiaanse kruiden
- Zout en peper
- Lasagnebladen
Ingrediënten voor de Lactosevrije bechamelsaus
- 25 gram Wajang (of andere margarine)
- 25 gram bloem
- 250ml havermelk of amandelmelk
De bereidingswijze voor de Lactosevrije lasagne
Stap 1.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Wrijf daarna de schaal waarin je de lasagne gaat maken, goed in met olijfolie.
Stap 2.
Zorg dan dat de knoflook en ui versnipperd klaar staan en snijd de wortel in kleine blokjes. Verhit dan wat olijfolie in een pan en voeg daar de knoflook, ui en wortel aan toe en bak dit samen 3 minuten. Voeg daarna het gehakt toe en bak het rul (totdat het dus niet meer rood kijkt).
Stap 3.
Schenk dan de gezeefde tomaten en het blikje tomatenpuree erbij en breng het op smaak met de Italiaanse kruiden, zout en peper en laat dit geheel zo’n 5 minuten pruttelen.
De bereidingswijze voor de Lactosevrije bechamelsaus
Stap 4.
Pak dan een nieuw (steel-) pannetje waarin je de bechamelsaus kunt klaar maken. Voeg eerst de margarine toe en laat dit op een laag vuur smelten (zorg ervoor dat het niet bruin kleurt!).
Stap 5.
Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe en blijf roeren totdat het een beetje zanderig en droog aandoet. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe en zorg ervoor dat je het geheel mengt met een garde totdat het een gladde saus wordt. Is de saus wat te dik? Dan kun je er uiteraard wat extra haver- of amandelmelk aan toevoegen. Is de saus te dun? Dan kun je er een beetje extra bloem aan toevoegen.
Vervolg bereidingswijze voor de Lactosevrije lasagne
Stap 6.
Je bent nu helemaal klaar voor het stapelen. Pak de (ingevette) ovenschaal erbij en doe eerst een dun laagje bechamelsaus op de bodem. Daarna leg je er je eerste laagje lasagnebladen op. Daarna komt het tomaten- en gehaktmengsel erbovenop. Dan leg je daar afwisselend de lasagnebladen, tomaten- en gehaktmengsel en bechamelsaus weer op. Herhaal dit tot alles bijna op is, maar eindig met een laag bechamelsaus.
Stap 7. (optioneel)
Optioneel kun je er helemaal bovenop nog een laagje kaas overheen doen. Ik heb hier zelf geraspte belegen 48+ kaas voor gebruikt.
Stap 8.
Zet dan de ovenschaal in de oven en laat deze er circa 40 minuten instaan. Wanneer je er kaas overheen hebt gestrooid, zul je zien dat de bovenkant mooi bruin zal kleuren.
Smakelijk!
Laat een reactie achter