Oorzaak van een lactose-intolerantie

Oorzaak Lactose-intolerantie

Wat is nou de oorzaak van een lactose-intolerantie? Er zijn eigenlijk drie verschillende oorzaken bekend. Deze oorzaken kunnen  ervoor zorgen dat je een lactose-intolerantie ontwikkeld. De oorzaak van een lactose-intolerantie kan bijvoorbeeld erfelijk zijn. De andere oorzaak kan een beschadiging aan je darmen zijn. Dit zijn in ieder geval de drie verschillende vormen:

Primaire lactose-intolerantie

De primaire lactose-intolerantie is de meestvoorkomende vorm van een lactose-intolerantie. Het enzym lactase wordt dan niet genoeg geproduceerd in het lichaam. In eerste instantie produceer je als baby genoeg lactase om de lactose in melk te verwerken.

Na ongeveer het derde levensjaar neemt bij veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen, Zuid-Europeanen en een kleine groep Noord-Europeanen (9% maar in Nederland) de productie van lactase af. Hierdoor ontstaan er problemen rondom de verwerking van lactose. Op dat moment is er dus sprake van een primaire lactose-intolerantie.

Secundaire lactose-intolerantie

Van een secundaire lactose-intolerantie is sprake wanneer de intolerantie is ontstaan door een beschadiging aan de darmwand. Dit kan bijvoorbeeld komen door een (chronische) darmontsteking, infectie, operatie of bestraling van de darm. De darmwand is dan zodanig beschadigd. Hierdoor kan deze geen lactase aanmaken.

Hierdoor wordt de lactose niet goed verwerkt. Deze vorm van lactose-intolerantie kan eventueel tijdelijk zijn. De darmwand kan zich namelijk ook weer herstellen. Op die manier kan hij weer genoeg lactase aan te maken, om de lactose weer voldoende te kunnen verwerken.

Aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie

Deze vorm van lactose-intolerantie is helaas erfelijk, maar gelukkig zeer zeldzaam. Aangeboren (congenitale) lactose-intolerantie heb je al gelijk als baby. Hierdoor kun je vanaf het begin van je leven al direct geen moedermelk verdragen. Er wordt namelijk weinig tot geen lactase geproduceerd. Wat nodig is om de lactose in moedermelk te verwerken. Deze vorm van lactose-intolerantie is helaas permanent.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*