Lactosevrije slagroom! Kant-en-klaar en zelf maken!

Lactosevrije slagroom

Lactosevrije slagroom is er in verschillende vormen. Van kant-en-klare, zo uit een spuitbus. Of uit bijvoorbeeld een pakje, wat je zelf dan nog even in elkaar moet mixen. Gelukkig voor ons bestaat het in ieder geval en kun je het gebruiken voor allerlei lekkere dingen. Denk aan toetjes, taartjes en meer!

Lactosevrije slagroom uit een spuitbus?

Er zijn een aantal merken die de slagroom in een spuitbus leveren. Sommige zijn helaas wat lastiger verkrijgbaar, andere gelukkig wat beter.

Voor de veganisten onder ons is er ook meteen goed nieuws; er zijn er namelijk ook een aantal die geheel plantaardig zijn. Deze bevatten dus geen dierlijke producten, zoals melk.

Hieronder in ieder geval een lijstje van lactosevrije slagroom uit een spuitbus:

  • AH Soja topping (? koop nu) van de Albert Heijn (? veganistisch)
  • Schlagcreme van Schlagfix (? veganistisch)
  • Soy Whip van Soyatoo (? veganistisch)
  • Sprühsahne van MinusL (verkrijgbaar bij de Jumbo) ?
Lactosevrije slagroom

Zelf gebruik ik de AH Soja topping van Albert Heijn voornamelijk. Deze is namelijk lekker dik en zakt niet zo snel in. Hij is daarnaast lekker romig van smaak en komt heel erg in de buurt van échte slagroom. Een ander bijkomend voordeel is dat ie echt heel erg lang houdbaar is (lees; de mijne is gewoon 8 maanden houdbaar!). En daarnaast bevat het dus absoluut helemaal géén melk.

Lactosevrije slagroom uit een pakje?

Zelf lactosevrije slagroom kloppen is natuurlijk ook nog een optie. Lekker voor bijvoorbeeld op je zelfgebakken lactosevrije cake. Ook hier zijn weer een aantal opties voor, die ik graag voor je op een rijtje zet:

  • Cuisine Soya van Alpro (? koop nu) van de Albert Heijn (? veganistisch)
  • Crème Liquide van MinusL (? koop nu) van de Albert Heijn ?

Houd er rekening mee dat deze slagroom vaak wat minder lang houdbaar is. Het is daarom aan te raden het pakje in zijn geheel te gebruiken en binnen korte tijd op te eten (maar dat is geen straf natuurlijk!).

Hoe kan het dat lactosevrije slagroom melk bevat?

Je zou denken dat de slagroom hierdoor niet lactosevrij is, maar niets is minder waar. Wel staat er voor de zekerheid achter deze producten een melkglas (?), want het kan nog steeds een beetje lactose bevatten.

In deze slagroom is in ieder geval het enzym lactase toegevoegd. Dit stofje is wat wij lactose-intoleranten niet hebben, waardoor we melk niet goed verwerken en er vervelende klachten van krijgen. De lactase zorgt er namelijk voor dat melk wordt gesplitst in twee bestanddelen, te weten glucose en galactose. Alleen door middel van deze splitsing kan lactose goed door ons menselijk lichaam worden verwerkt.

Plantaardig is géén melk

Let op: Dit geldt dus alleen voor de slagroom die met melk is gemaakt. De slagroom die voor 100% uit plantaardige stoffen bestaat, bevat dus ook geen melk of lactose.

? = Kan (sporen van) melk en lactose bevatten

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*