Lactosevrije kaas bestaat niet!

Lactosevrije kaas

Lactosevrije kaas bestaat eigenlijk niet.
Is dat slecht nieuws? Nee! Lees eerst even verder..

Toch kaas eten met een lactose-intolerantie

Als je een lactose-intolerantie hebt, kun je namelijk gewoon (harde) kaas eten! Het klinkt misschien een beetje gek, aangezien iedereen weet dat er melk zit in kaas. Toch zitten er heel vaak zo weinig melksuikers (lactose) in, dat het écht veilig is om te eten met een lactose-intolerantie.

Kaas zonder lactose

Het is namelijk heel simpel. De (harde) kazen die je kunt eten, bevatten heel weinig (melk-) suikers. Bekijk daarom de ingrediënten van de kaas en bekijk de koolhydraten met daaronder de suikers. Staan deze beide op 0? Dan kun je deze kaas eten met een lactose-intolerantie. En de kans op buikpijn achteraf is écht heel erg klein.

Lactosevrije harde kaas

Oudere kazen bevatten de minste lactose

Meestal is het zo dat hoe ouder de kaas, hoe groter de kans is dat de (melk-) suikers afgenomen zijn. Tijdens het rijpen van kazen, neemt namelijk de hoeveelheid lactose af.

Kan je tegen een klein beetje lactose? Dan zou je ook de jongere kazen (waarbij de suikers ook op 0 staan) kunnen proberen. Het is dus een kwestie van etiketten lezen of even navraag doen bij jouw kaasboer!

Lactosevrije harde kazen

De kazen die ik je in ieder geval met een gerust hart zou aanbevelen, zijn onder andere:

Deze kazen bevatten allemaal zo weinig lactose, dat de kans zeer klein is dat je er buikpijn van krijgt als je hier een stuk van eet. Het lactose-gehalte is namelijk minder dan 0,1 gram per 100 gram kaas.

Vegan kaas

Kan je absoluut niet tegen een beetje lactose, heb je ook nog de optie om voor veganistische kaas te gaan. Hier is uiteraard helemaal geen melk aan toegevoegd en kun je met een lactose-intolerantie daarom veilig eten.

Lactosevrije kaas op verpakking, fabeltje?

Er bestaat ook specifieke ‘lactosevrije kaas’, zoals van (het Duitse) MinusL. Maar dat is eigenlijk onzin. Het komt voor mij meer over als een reclamepraatje en waarschijnlijk betaal je er wat meer voor. En dit alleen omdat er het woordje “lactosevrij” op staat. Je kunt het dus gewoon zelf heel makkelijk checken.

1 Reactie

  1. Hey dit is een handige blog. Er net achter dat ik lactose dus echt niet kan verdragen al doe ik nog zo hard mijn best. Maar oude geitenkaas mag ik dus gewoon wel eten. Fijn! Dit lijstje sla ik even op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*