Lactose-intolerantie test

Lactose-intolerantie Test en Onderzoek

Een lactose-intolerantie test kun je ondergaan, wanneer er een vermoeden is dat je een lactose-intolerantie hebt. Er is dan op verschillende manieren een diagnose te stellen.
Een lactose-intolerantie onderzoeken en testen kan namelijk op drie verschillende manieren:

  1. Waterstof-ademtest (H2)
  2. Lactose Tolerantie Test (LTT)
  3. Eliminatie-Provocatietest

1. Waterstof-ademtest (H2-ademtest)

Bij deze test krijg je een dag van tevoren een dieet, zodat je ‘nuchter’ begint. Bij deze test gaan ze in je uitgeademde lucht meten of je lactose verteerd. Als de lactose door het enzym lactase niet goed wordt verteerd, komt er waterstof vrij. Dat is dan weer te meten door middel van deze ademtest.

Een dag voordat je deze ademtest ondergaat moet je een (simpel) dieet volgen, zodat je nuchter begint. Dan begin je met een beginwaarde te blazen. Daarna krijg je een suikeroplossing met lactose te drinken. Daarna mag je elk half uur opnieuw blazen. Dit duurt 2,5 tot 3 uur, tenzij de test eerder wordt afgebroken. Dat kan voorkomen wanneer de uitslag al snel duidelijk genoeg is. Na het afronden van de test kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie.

2. Lactose Tolerantie Test (LTT)

Bij deze lactose-intolerantie test wordt niet door middel van je adem de intolerantie geconstateerd. Bij deze test wordt dat gecheckt door middel van je bloed.

Ook bij deze test krijg je een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Normaal gesproken zorgt ook hier het enzym lactase ervoor dat de lactose verwerkt wordt. De suikerdeeltjes worden normaal gesproken dan ook opgenomen in het bloed. Is het bloedsuikergehalte in het bloed niet gestegen? Dan kan de arts concluderen dat er sprake is van een lactose-intolerantie.

3. Eliminatie/provocatietest (dieet)

Bij deze lactose-intolerantie test ga je eigenlijk samen met een diëtist eten uitsluiten. Daarna ga je eten mondjesmaat weer toevoegen. Zo kun je kijken waar je op reageert. Je begint dus in principe op 0 en gaat dan langzaamaan bepaald soort voedsel weer toevoegen aan je dieet. Hier hou je een dagboek over bij, zodat duidelijk moet worden waar je op reageert. Zoals je begrijpt is dit vaak een lang en moeizaam proces. Deze test is daarom niet altijd even populair. Hij is wel heel handig als je voor meer dingen, dan alleen lactose, gevoelig lijkt te zijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*