Behandeling lactose-intolerantie

Behandeling lactose-intolerantie

De behandeling lactose-intolerantie bestaat uit het vermijden van voeding en producten waar lactose in zit. Dit is echter iets makkelijker gezegd, dan gedaan. Lactose zit in veel producten (waarvan je het niet eens verwacht). Maar houd in ieder geval rekening met producten waar het in grote hoeveelheden voorkomt. Denk aan melk, chocolademelk, vla en pudding. Maar ook aan slagroom, room, roomijs en zachte kazen (bijvoorbeeld smeerkaas).

Tip: Het is vaak niet nodig om bij een behandeling lactose-intolerantie geheel lactosevrij te eten. Vaak kun je toch wel redelijk goed tegen kleine hoeveelheden. Dit verschilt echter wel per persoon en daarom is het grotendeels een kwestie van uitproberen.

Producten waar een kleinere hoeveelheid lactose in voorkomt, zijn bijvoorbeeld de zure melkproducten. Denk bijvoorbeeld aan karnemelk, yoghurt, en kwark. Maar ook in harde kaas zit nauwelijks lactose. Dit wordt daarom door veel mensen met een lactose-intolerantie goed verdragen.

Ingrediënten lactose

Verder is het veelal een kwestie van etiketten lezen in de supermarkt.
Probeer zoveel mogelijk voedingsmiddelen te vermijden waar de volgende ingrediënten in zitten:

 • Melksuiker en lactose
 • Melk
 • Magere, volle en droge melk- en melkpoeder
 • Zuivel
 • Wei, weipoeder, wrongel en melkzout
 • Melkeiwitten en caseïne
 • Room, roomboter en boterconcentraat
 • Boter, boterpoeder, boterolie en melkvet
 • Yoghurt
 • Lactalbumine, lactoferrine, beta-lactoglobuline, lactoperoxidase en lactoval
 • Recaldent, transglutaminase en nisine
 • E101, E213, E234 en E966

Kun je wel tegen een kleine hoeveelheid lactose? Laat producten waar het woord “melk” in de ingrediënten voorkomt, dan niet meteen links liggen, maar bekijk goed om wat voor een melkstof(fen) het precies gaat. Een lactose-intolerantie staat niet gelijk aan een (koe-) melkallergie en het zou zonde zijn als je heel veel producten links laat liggen, die je met een lactose-intolerantie gewoon kunt eten, zonder daar buikpijn van te krijgen.

Het vervelende namelijk is dat er aan bijvoorbeeld melkeiwitten, melkzuren en melkvetten lactose kán kleven. Het gaat hier gelukkig vaak om een kleine hoeveelheid lactose, waar veel mensen met een lactose-intolerantie tegen kunnen. Als je echter wel extra gevoelig bent voor lactose, is het een risico om producten te eten die deze stoffen bevatten. Dat is helaas een kwestie van uitproberen.

Vitaminen

Bij het vermijden van lactose zul je er voor moeten zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Dit kan door melkproducten te eten en drinken waar de lactose uit is gehaald. Of je kunt kiezen om vervangende producten te eten en drinken. Zoals soja-melk. Ook kun je kiezen om de vitamines apart erbij te slikken. Denk hierbij aan calcium en vitamine B.

Hulp nodig bij een lactosevrij dieet?

Heb je hulp nodig bij het volgen van een lactosevrij dieet? Maak dan gerust een afspraak bij je huisarts of een diëtiste. Deze moeten jou kunnen helpen. Zij zullen vooral helpen bij het aanpassen van bijvoorbeeld je voedingspatroon. Ook hebben zij vaak zeer behulpzame tips!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*